Dušené skopové nadivoko
Suroviny
- 60 g Celer bulvový
- 100 g Celer bulvový
- 60 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 1500 g Skopová kýta
- 100 g Slanina vepřová
- 30 g Sůl
- 10 g Sůl
- 5 g Jalovec
- 60 g Petržel kořen
- 100 g Petržel kořen
- 20 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Víno červené
- 1 ks Cibule
- 1 l Voda pitná
- 4 l Voda pitná
- 2 dl Olej olivový
- 1 dl Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 43 g
- Sodík 1677 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 6.8 mg
- Draslík 197.7 mg
- Vláknina 2871.2 mg
- Vitamín A 2871.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou kýtu vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou a cibulí, zalijeme vodou s octem a solí, vínem, zatížíme a necháme 5 dní uležet.
-
2
Uleželé maso vyjmeme, prošpikujeme větší částí slaniny, potřeme solí a drceným jalovcem. Na pánvi rozpálíme zbytek slaniny, maso opečeme dočervena ze všech stran a přendáme do kastrolu. Na výpeku orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme vymačkanou zeleninu z marinády a obložíme maso na pekáči. Podlijeme olejem a vodou a pozvolna dusíme asi 2 hodiny, za častého podlévání šťávou a podle potřeby i vodou.
-
3
Hotové maso vyjmeme, šťávu přecedíme, poprášíme moukou a povaříme. Podáváme maso nakrájené na plátky zalité hotovou šťávou.