Beskydské zapékané brambory s vepřovým masem
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 400 g Vepřové maso mleté
- 200 g Hříbky čerstvé
- 200 g Sýr Čedar
- 200 g Houby nakládané
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 2 ks Feferony
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 49 g
- Sodík 1290 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 124.5 mg
- Draslík 2023.8 mg
- Vláknina 20301.8 mg
- Vitamín A 20301.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.1 mg
- Vitamín E 5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory dáme do hrnce s 1.5 litrem vody a uvaříme je ve slupce. Uvařené scedíme, oloupeme a pokrájíme na kolečka. Pokrájené brambory dáme do mísy, osolíme je (1 lžička), posypeme kmínem a lehce promícháme.
-
2
Očistíme čerstvé hříbky, omyjeme a drobně pokrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Malé 2 feferonky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a drobně je nasekáme. Tvrdý sýr nastrouháme.
-
3
Rajčata omyjeme, pokrájíme na kolečka a dáme je do mísy. Posypeme je oreganem, cukrem a solí (0.5 lžičky) a rajčata promícháme.
-
4
V pánvi rozpálíme olej 4 lžíce, na kterém zpěníme cibuli, přidáme k ní hříbky, promícháme a přidáme mleté vepřové maso. Vše ochutíme solí (1.5 lžičky), pepřem, drceným kmínem, přimícháme feferonky a smažíme za stálého promíchávání asi 5-7 minut. Ke směsi přimícháme hořčici s kečupem, promícháme s 1/2 pokrájených rajčat a pod pokličkou dusíme přibližně dalších 5 minut.
-
5
Zapékací mísu vymažeme olejem (2 lžíce), na dno dáme polovinu pokrájených brambor, na brambory rozložíme masovou směs, na ni dáme kolečka rajčat, polovinu nastrouhaného sýru, druhou polovinu brambor a vše posypeme druhou polovinou sýru.
-
6
V předehřáté troubě brambory zapékáme přibližně 20 minut, když sýr a okraje mají zlatou barvu, brambory jsou hotové. Zapékáme při 200°C.
-
7
Zapečené brambory podáváme horké, ke každé porci přidáme nakládané sladkokyselé hříbky nebo směs hub.