Židlochovický biftek
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 200 g Hříbky čerstvé
- 800 g Jelení kýta
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Olej olivový extra panenský
- 4 ks Rajčata
- 4 ks Bobkový list
- 8 ks Jalovec
- 2 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl mořská
- 1.5 dl Víno červené
- 1 dl Voda pitná
- 0.5 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Kečup
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 729 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1570 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 170.5 mg
- Draslík 1279.1 mg
- Vláknina 3118.9 mg
- Vitamín A 3118.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.8 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké hranolky.
-
2
Jelení kýtu odblaníme, omyjeme a přes vlákno nakrájíme zešikma plátky (krátké vlákno masa). Každý plátek prošpikujeme slaninou, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme černým a citronovým pepřem, posypeme roztlučeným jalovcem a dáme do chladničky na 3-4 hodiny odležet.
-
3
V pánvi rozpálíme olej. Maso obalíme v mouce a zprudka z každé strany restujeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme a na ten samý omastek dáme hříbky, krátce je orestujeme, přidáme kečup, červené víno, bobkové listy, máslo a lžičku citronové šťávy. Promícháme, přilijeme necelé 1 dl vody a krátce, asi 2 minuty vše povaříme.
-
4
Rajčata spaříme horkou vodou, rozpůlíme je a dáme do malé pánvičky. Pokapeme je olivovým olejem, každou půlku rajčete ochutíme malou špetkou soli, cukru a bílým pepřem. Pod pokličkou je ohřejeme.
-
5
Na talíře dáme jelení biftek, přelijeme šťávou, okolo masa položíme plátky hříbků, na maso dáme bobkový list, na který ozdobně položíme 1/2 rajčete a podáváme.