Maškrta ze salaše
Suroviny
- 500 g Brambory
- 60 g Slanina vepřová
- 250 g Zelí kysané
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1.5 kávová lžička Paprika červená
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vepřové kotlety
- 2 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 0.5 šálek Fazole červené
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 15%
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 587 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 28 g
- Sodík 697 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 79.2 mg
- Draslík 1521.6 mg
- Vláknina 28890.6 mg
- Vitamín A 28890.6 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.3 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Barevné fazole namočíme den předem do studené vody (1/2 šálku fazolí + šálek vody).
-
2
Druhý den fazole dáme vařit s 2.5 dl vody a 0.5 lžičkou majoránky. Vaříme je přibližně 1-1.5 hodiny doměkka, podle druhu fazolí. Uvařené fazole scedíme.
-
3
Mezitím připravíme 4 vepřové kotlety bez kosti, které omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev.
-
4
V pánvi rozpálíme olej a kotlety zprudka restujeme z každé strany dozlatova.
-
5
Kotlety vyjmeme a na ten samý omastek primícháme červenou papriku s moukou a krátce ji osmažíme. Přilijeme vodu (2 dl) a promícháme. Do šťávy přidáme prolisovaný česnek, sůl podle chuti (asi 0.5 lžičky), kotlety vrátíme zpět a pod pokličkou dusíme přibližně 20 minut doměkka.
-
6
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na čtvrtky, dáme do 1 litru vody s 1.5 lžičkou soli, kmínem, uvaříme doměkka a slijeme.
-
7
Cibuli očistíme a oloupeme. Slaninu pokrájíme na kostičky. V rendlíku na lžíci sádla usmažíme slaninu dozlatova, přidáme na ni kysané zelí, popřípadě ochutíme solí (0.5 lžičky), cukrem a bílým pepřem. Pod pokličkou dusíme za občasného promíchání deset minut a přimícháme uvařené fazole.
-
8
Na talíře dáme porce brambor, na brambory dáme přírodní kotlety, na ně položíme zelí s fazolemi a lžíci kysané smetany.