Guláš se zelím
Suroviny
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 300 g Zelí hlávkové bílé
- 600 g Vepřová plec
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Petržel - nať
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 4 ks Cibule
- 1 hrst Houby sušené
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Vývar z hovězích kostí
- 2 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kečup ostrý
- 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 612 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1378 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 133.5 mg
- Draslík 1846.7 mg
- Vláknina 5290 mg
- Vitamín A 5290 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby namočíme do vody na 30 minut. V hrnci na sádle osmažíme na drobno nasekanou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso, posypeme červenou paprikou, houby scedíme, nakrájíme a vmícháme je k masu. osolíme, dáme kečup, prolisovaný česnek, podlijeme vývarem a v předehřáté troubě dusíme 20 minut.
-
2
Zelí nakrájíme na tenké proužky, přidáme do hrnce a dusíme dalších 30 minut. Když máme guláš uvařený, rozkvedláme smetanu, vmícháme ji do guláše, dochutíme pepřem, solí, nakrájíme petrželovou nať, dáme do hrnce a zamícháme.
-
3
Ještě teplý guláš podle porci rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.