Beraní guláš od bači

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 200 g Rajčata
  • 700 g Skopové maso přední
  • 5 krajíc Chléb konzumní
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 4 ks Cibule
  • 1 ks Feferony
  • 2 ks Paprika červená
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 4 dl Hovězí vývar základní
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Saturejka
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 884 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 801 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 148.5 mg
  • Draslík 1060.1 mg
  • Vláknina 11599 mg
  • Vitamín A 11599 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 68.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Papriky s rajčaty a feferonku omyjeme. Papriky s feferonkou rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Oloupané cibule drobně pokrájíme.

  • 2

    Maso z berana vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek, pořádně omyjeme a přelijeme odvarem ze saturejky. Pak ho nakrájíme na kostky velikosti sousta.

  • 3

    V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, na kterém slaninu vysmažíme dozlatova, přidáme cibuli, zpěníme ji a následně usmažíme do zlatohněda. Přidáme maso, promícháme, zakryjme poklicí a dusíme za občasného promíchání přibližně 10-15 minut. Když se maso začne smažit, posypeme ho solí, sladkou a pálivou paprikou, pepřem, promícháme a podlijeme hovězím bujonem a přidáme jeden krajíc obyčejného polotvrdého chleba. Ten se nám během dušení rozvaří místo mouky.

  • 4

    Pod pokličkou maso dusíme dalších 20 minut, pak přidáme zeleninu, promícháme a dále dusíme. Když je maso téměř měkké, přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, cukrem a česnekem.

  • 5

    Guláš od bači podáváme horký s chlebem.

Komentáře k receptu