Beraní guláš od bači
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 200 g Rajčata
- 700 g Skopové maso přední
- 5 krajíc Chléb konzumní
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 4 ks Cibule
- 1 ks Feferony
- 2 ks Paprika červená
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Saturejka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 884 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 55 g
- Sodík 801 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 148.5 mg
- Draslík 1060.1 mg
- Vláknina 11599 mg
- Vitamín A 11599 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriky s rajčaty a feferonku omyjeme. Papriky s feferonkou rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Oloupané cibule drobně pokrájíme.
-
2
Maso z berana vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek, pořádně omyjeme a přelijeme odvarem ze saturejky. Pak ho nakrájíme na kostky velikosti sousta.
-
3
V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, na kterém slaninu vysmažíme dozlatova, přidáme cibuli, zpěníme ji a následně usmažíme do zlatohněda. Přidáme maso, promícháme, zakryjme poklicí a dusíme za občasného promíchání přibližně 10-15 minut. Když se maso začne smažit, posypeme ho solí, sladkou a pálivou paprikou, pepřem, promícháme a podlijeme hovězím bujonem a přidáme jeden krajíc obyčejného polotvrdého chleba. Ten se nám během dušení rozvaří místo mouky.
-
4
Pod pokličkou maso dusíme dalších 20 minut, pak přidáme zeleninu, promícháme a dále dusíme. Když je maso téměř měkké, přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, cukrem a česnekem.
-
5
Guláš od bači podáváme horký s chlebem.