Kuličky z mletého masa dušené v pivní omáčce
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 2 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 0.5 l Voda pitná
- 1 kg Maso mleté - mix
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 913 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 68 g
- Sodík 202 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 117.3 mg
- Draslík 337.5 mg
- Vláknina 1813.2 mg
- Vitamín A 1813.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chleba namočíme do vody, cibuli nakrájíme nadrobno, tymián a petrželovou nať jemně nasekáme. Česnek a šalotky nakrájíme na plátky.
-
2
Maso smícháme s chlebem, který jsme vymačkali, cibulí, bylinkami, solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a vymícháme kompaktní hmotu.
-
3
Z hmoty utvoříme kuličky a smažíme je na másle s olejem. Poté je vyjmeme, do výpeku vmícháme šalotku s česnekem, zamícháme, zaprášíme moukou a zašleháme pivo. Omáčku přivedeme k varu, vložíme zpět masové kuličky. Dusíme je pod poklicí zhruba čtvrt hodiny.