Srnčí kýta dušená s divokým kořením na pivu
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 250 g Džem brusinkový
- 150 g Mrkev kořen
- 120 g Slanina vepřová
- 800 g Srnčí kýta
- 150 g Petržel kořen
- 600 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 60 ml Olej slunečnicový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 6 ks Jalovec
- 8 ks Pepř černý celý
- 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1160 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 126 g
- Sodík 543 mg
- Bílkoviny 80 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 20.4 mg
- Draslík 1451.3 mg
- Vláknina 50289.9 mg
- Vitamín A 50289.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.7 mg
- Vitamín E 7.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 65.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso bez kosti odblaníme, opepříme, osolíme, potřeme olejem a pod fólií necháme v chladničce přes noc. Slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
-
2
Slaninu s cibulí osmažíme na 1 lžíci oleje, přidáme zeleninu, koření a zamícháme. Poté vložíme maso, osmažíme ze všech stran, podlijeme pivem a pod poklicí dusíme, až je maso měkké.
-
3
Udušené maso přeložíme na mísu a držíme na teple. Zeleninu vyjmeme ze šťávy, tu přecedíme a rozmixujeme v ní zeleninu, přimícháme brusinkový džem, podle potřeby osolíme a omáčku prohřejeme. Maso před podáváním nakrájíme a přelijeme omáčkou.