Srnčí kýta dušená v pivu se šípkovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 800 g Srnčí kýta
- 50 g Cukr krupice
- 160 g Marmeláda šípková
- 70 g Perník
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 80 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Badyán
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.5 polévková lžíce Koření Zvěřina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 356 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 9 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 7.5 mg
- Draslík 19.4 mg
- Vláknina 1431.5 mg
- Vitamín A 1431.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kýtu bez kosti zbavíme blan a tuku a obalíme v koření na divočinu. Cibuli nakrájíme na kolečka, perník nastrouháme, badyán rozdrtíme.
-
2
Kýtu ze všech stran osmažíme na rozpáleném másle s olejem, osolíme, přidáme cibuli, podlijeme pivem a pod poklicí dusíme, až je maso měkké. Je-li třeba, během dušení přilijeme horkou vodu.
-
3
Měkké maso přeložíme na mísu a držíme na teple. Do šťávy vmícháme mouku, šípkovou marmeládu, badyán, vodu, citronovou šťávu, cukr a strouhaný perník. Omáčku dobře provaříme a přecedíme.
-
4
Maso před podáváním nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.