Husa a la svíčková
Suroviny
- 180 g Celer bulvový
- 180 g Mrkev kořen
- 70 g Cukr krupice
- 6 g Pepř černý celý
- 180 g Petržel kořen
- 250 ml Zakysaná smetana
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Jablka
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 1.2 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 3 kg Husa domácí
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1658 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 191 g
- Sodík 404 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 325.3 mg
- Draslík 1491.7 mg
- Vláknina 7344.1 mg
- Vitamín A 7344.1 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme nahrubo, jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince. Husu naporcujeme, osolíme a ze všech stran v kastrolu osmažíme na másle. Odstavíme, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, zalijeme pivem a necháme pod poklicí do druhého dne v chladu.
-
2
Druhý den husu dusíme pod poklicí, až je maso téměř měkké. Husu vložíme do pekáče, přidáme jablka a pečeme v předehřáté troubě, až se utvoří křupavá kůrka.
-
3
Z omáčky vyjmeme kořenovou zeleninu a rozmixujeme ji v přecezené omáčce. Vmícháme smetanu, cukr, sůl a ocet a necháme provařit.
-
4
Hotovou omáčkou přeléváme porce upečené husy.