Ovarová polévka s kroupami
Suroviny
- 100 g Játra vepřová
- 8 g Nové koření celé
- 10 g Pepř černý celý
- 80 g Vepřové srdce
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 0.5 ks Vepřová hlava
- 1 ks Vepřový jazyk
- 1 ks Vepřová slezina
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 0.5 šálek Kroupy ječné
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.09 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 28 g
- Sodík 444 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 496.5 mg
- Draslík 783.4 mg
- Vláknina 7117.5 mg
- Vitamín A 7117.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polovinu vepřové hlavy dobře očistíme, omyjeme a dáme do většího hrnce se studenou vodou. Přidáme omyté vepřové vnitřnosti: srdce, jazyk a kousek sleziny. Přidáme celou oloupanou cibuli, bobkové listy, celý pepř, nové koření a vaříme přibližně 60 minut. Přibližně po 45 minutách vaření přidáme do polévky omytá játra.
-
2
Dobře promyjeme kroupy, petrželku opláchneme pod tekoucí vodou a drobně ji pokrájíme.
-
3
Vývar z masa scedíme a použijeme k uvaření polévky. Maso a vnitřnosti pokrájíme na kousky.
-
4
Do čistého vývaru (1,2 l) dáme vařit kroupy s majoránkou. Vaříme je přibližně 25–30 minut.
-
5
Mezitím si oloupeme cibuli s česnekem, drobně pokrájíme a na lžíci sádla ji zpěníme dozlatova a přidáme ke kroupám. Před dovařením krup vrátíme do polévky pokrájené maso, polévku osolíme, ochutíme pepřem, přimícháme petrželku a podáváme.