Bramboračka z Beskyd
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Celer bulvový
- 120 g Hříbky čerstvé
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Polévkové koření Maggi
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Cibule
- 101 ks Rajčata
- 1.3 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 597 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 103 g
- Sodík 463 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 5779.5 mg
- Vláknina 62184.1 mg
- Vitamín A 62184.1 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 325.4 mg
- Vitamín E 12.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory, mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme a omyjeme. Brambory pokrájíme na menší kostky. Mrkev s petrželí nakrájíme na tenká kolečka, celer na nudličky. Omyjeme libeček, celerovou a petrželovou nať a natě drobně rozkrájíme. Cibuli krájíme nadrobno. Očištěný česnek utřeme. Čerstvé hříbky a lišky očistíme a pokrájíme na plátky, maličké plodnice lišek necháme vcelku. Omyté rajče rozpůlíme.
-
2
V hrnci rozpálíme máslo s olejem, na kterém zpěníme cibuli. Pak k ní přimícháme kořenovou zeleninu s celerovou natí a libečkem. Vše promícháme a přibližně 1 minutu smažíme. Poté zeleninu poprášíme polohrubou moukou, promícháme a smažíme zas asi 30 sekund a zalijeme horkou vodou, přidáme brambory, houby, rajče, kmín, sůl, pepř, majoránku a pomalu vaříme přibližně 20 - 25 minut. Ke konci vaření přimícháme česnek.
-
3
Když je zelenina měkká, dochutíme polévku lžičkou Maggi, přimícháme petrželovou nať a podáváme.