Zeleninová polévka s pivem
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 110 g Celer bulvový
- 110 g Mrkev kořen
- 80 g Pórek
- 60 g Sýr Eidam cihla 30%
- 80 g Zelí hlávkové bílé
- 100 g Žampiony čerstvé
- 500 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 192 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 47 g
- Sodík 198 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 13.1 mg
- Draslík 161.7 mg
- Vláknina 3878.9 mg
- Vitamín A 3878.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky, cibuli na kostičky, anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme, rohlíky nakrájíme na příčné plátky, petrželovou nať jemně nasekáme.
-
2
V hrnci se silným dnem rozpustíme anglickou slaninu, přimícháme cibuli, necháme zpěnit a vsypeme zeleninu i se žampiony, promícháme, osolíme, opepříme. Zalijeme vodou a vaříme, až zelenina změkne. Poté vlijeme pivo a ještě provaříme.
-
3
Mezitím připravíme krutony z plátků rohlíků. Každý plátek natřeme máslem, posypeme sýrem a rychle zapečeme v troubě.
-
4
Polévku podáváme s petrželovou natí a zapečenými plátky rohlíků.