Vepřové steaky po indicku
Suroviny
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 kávová lžička Kardamom
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Vepřové kotlety
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 1 dl Jogurt bílý
- 1.5 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- 1.5 polévková lžíce Oříšky piniové
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 26 g
- Sodík 615 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 69 mg
- Draslík 503.7 mg
- Vláknina 3254 mg
- Vitamín A 3254 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 4.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, potom ji pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek rozmačkáme. Oloupané mandle a piniové oříšky posekáme a opražíme je nasucho, čerstvý koriandr a kopr omyjeme a pokrájíme nadrobno. Zázvor omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme.
-
2
Vepřové steaky z kotlety (bez kosti a tukových okrajů) omyjeme, osušíme, podle chuti osolíme mořskou solí a naložíme do marinády.
-
3
Marináda: do mísy dáme olivový olej, rozdrcený česnek, mletý kardamom, muškátový oříšek, nastrouhaný zázvor, chilli papričku a citronovou šťávu. Vše důkladně promícháme a steaky do ní naložíme na 1 hodinu.
-
4
V pánvi (nejlépe ve woku) si rozpálíme olej a steaky orestujeme dozlatova, restujeme je přibližně 3-4 minuty z každé strany. Orestované maso vyjmeme, do výpeku nalijeme horký hovězí vývar a promícháme tak, aby se nám připečený výpek rozpustil. Odstavíme z plotny a do rozpuštěného výpeku přimícháme jogurt, ve kterém jsme rozmíchali kukuřičnou mouku s bylinkami - kopr s koriandrem. Nakonec přimícháme oříšky a mandle.
-
5
Steaky na indický způsob podáváme s jogurtovou šťávou a přílohou podle chuti.