Kapr na modro v rosolu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 100 g Cibule
  • 40 g Želatina
  • 160 ml Ocet kvasný lihový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 l Vývar rybí
  • 1.5 kg Kapr obecný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 584 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 827 mg
  • Bílkoviny 64 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 165 mg
  • Draslík 2090.9 mg
  • Vláknina 41492.2 mg
  • Vitamín A 41492.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.2 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku povaříme asi 5 minut na silná kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu, rozpůlenou cibuli a koření. Zvlášť přivedeme do varu ocet.

  • 2

    Očištěného a rozpůleného kapra osolíme a vložíme do pekáče kůží nahoru a přelijeme horkým octem. Poté podle stran kapra přilijeme vývar i se zeleninou a kořením a vaříme zhruba 1/2 hodiny na mírném ohni. Rybu s nálevem necháme vychladnout.

  • 3

    V mezičase připravíme rosol. Použijeme vývar z kapra a vaříme. Plátkovou želatinu necháme nabobtnat, poté slijeme vodu a želatinu vmícháme do rybího vývaru, který jsme odstavili ze sporáku. Dobře promícháme a přecedíme. Do čistého vývaru zašleháme bílky a na malém plameni vývar zahříváme (nevaříme), až se bílky srazí. Poté necháme vývar překapat přes husté síto.

  • 4

    Vychladlou rybu přeneseme na mísu, nakrájíme na kousky, ale držíme původní tvar ryby. Nejprve ji přelijeme slabou vrstvou prochladlého rosolu, necháme zatuhnout, poté ji přelijeme rosolem celou a dáme do chladu. Ztuhnout necháme i zbylý rosol, který nakrájíme na kostičky a zdobíme jím rybu na míse spolu s měsíčky citronu.

Komentáře k receptu