Jelení guláš s červeným vínem
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Slanina vepřová
- 10 g Skořice celá
- 300 g Brusinky
- 1 kávová lžička Povidla švestková
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 5 ks Nové koření celé
- 5 ks Jalovec
- 1 ks Hřebíček
- 0.5 ks Badyán
- 2 dl Víno červené
- 3 dl Voda pitná
- 1 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Cibule
- 1 kg Jelení maso
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 31 g
- Sodík 559 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 154.9 mg
- Draslík 887.5 mg
- Vláknina 8855.3 mg
- Vitamín A 8855.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 7.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jelení maso omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném oleji osmažíme do zlatohněda. Přimícháme sladkou papriku, divoké koření (0,5 lžičky pepř celý, 5 ks nové koření, 5 ks jalovec), rychle promícháme a krátce osmažíme. Dáme pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak přidáme maso, sůl, mletý pepř, švestková povidla, promícháme, přilijeme 3 dl vody a dusíme.
-
2
Slaninu pokrájíme na drobné kostičky, přidáme 1 lžíci sádla a v druhém hrnci slaninu dozlatova vypražíme, přimícháme hladkou mouku a uděláme tmavší jíšku. Dáme pozor, aby se nepřipálila.
-
3
Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké a zůstala jen šťáva z masa. Pak ji do guláše přimícháme.
-
4
Mezitím v malém rendlíku svaříme červené víno (asi 2 minuty) s badyánem, skořicí, cukrem a hřebíčkem. Pak víno přecedíme přímo do hrnce ke guláši, promícháme a necháme přejít varem.
-
5
Porce jeleního guláše ozdobíme brusinkami a podáváme.