Obalovaná ryba se sladkokyselou omáčkou
Suroviny
- 800 g Kapr obecný
- 50 g Citronová tráva
- 50 g Kurkuma
- 50 g Oříšky makadamové
- 200 g Šalotka
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Galgan
- 3 ks Rajčata
- 3 ks Cibulka jarní
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Kafirové listy
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 hrnek Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 3 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 3 polévková lžíce Ocet jablečný
- 0.6 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 23 g
- Sodík 194 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 132.3 mg
- Draslík 1508.5 mg
- Vláknina 9976.5 mg
- Vitamín A 9976.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.6 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu důkladně omyjeme, osušíme a z obou stran i zevnitř potřeme solí smíchanou s pepřem. Necháme cca 15 min odstát.
-
2
Česnek oloupeme a rozmačkáme. Z voňatky odřízneme spodní bílou část a pokrájíme ji na tenké plátky. Laos, zázvor i kurkumu oloupeme a rozkrájíme. Vše vložíme do mixéru nebo hmoždíře, přidáme makadamové oříšky, rozdrtíme. Vzniklou hmotu dáme do mísy, přidáme hnědý cukr, jablečný ocet a přilijeme vodu. Nakonec vmícháme nasekané limetkové listy.
-
3
Maso zaprášíme kukuřičným škrobem a na rozpáleném oleji osmahneme po obou stranách cca 8 - 9 min. Necháme okapat na papírové utěrce, dáme na talíř a uchováme teplé.
-
4
Většinu oleje slijeme, zbytek smícháme s připravenou omáčkou a přivedeme k varu. Stáhneme plamen, povaříme 3 - 4 min. Přidáme na dílky nakrájená oloupaná rajčata, nadrobno rozsekanou šalotku, po minutě ještě nakrájenou jarní cibulku a poekanou chilli papričku bez semínek.
-
5
Rybu přelijeme omáčkou, ihned podáváme.