Pálivé hovězí kuličky
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 20 g Cukr krupice
- 500 g Hovězí maso zadní
- 10 g Paprika mletá pálivá
- 80 ml Ocet kvasný lihový
- 150 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 5 ks Rajčata
- 1 ks Paprika červená
- 1 stroužek Česnek
- 2 plátek Chléb konzumní
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 212 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 8 g
- Sodík 189 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 60 mg
- Draslík 284.6 mg
- Vláknina 3346.7 mg
- Vitamín A 3346.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso očistíme, zbavíme blan, opláchneme a v mlýnku nameleme na střední hrubost. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemné kostičky, smícháme s mletým masem, přidáme sůl, pepř a vypracujeme v konzistentní hmotu.
-
2
Chléb namočíme do vody, rozmačkáme, přebytečnou vodu slijeme. Přidáme worcesterovou omáčku, rajský protlak a dobře promícháme. Z rajčat, cibule, cukru, octa, česneku a mleté pálivé papriky připravíme čatní. V menším hrnci necháme čatní dobře provařit, zlehka rozmixujeme a smícháme se směsí chleba a koření. Takto vytvořenou směs zamícháme do mletého masa. Vypracujeme hmotu, ze které potom vytvoříme středně veliké kuličky, kuličky pokládáme na vymazaný plech.
-
3
Rozehřejeme troubu na 180 °C a kuličky pečeme cca 20-22 minut. Po upečení necháme kuličky okapat, ozdobíme kostičkami sýra a kousky nakrájené červené papriky na párátku.