Placky s ječmenem, zeleninou a čočkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Kapusta hlávková
- 130 g Mouka kukuřičná
- 100 g Čočka červená
- 800 g Brambory sladké (Batáty)
- 340 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
- 650 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Droždí
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 3 kávová lžička Garam masala
- 2 kávová lžička Sůl mořská
- 4 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 4 ks Chilli paprička
- 5 ks Chilli paprička sušená
- 4 ks Cibule červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 8 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Chlebový kvásek
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 6 polévková lžíce Šrot ječný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1535 kcal
- Sacharidy 263 g
- Tuky 383 g
- Sodík 2084 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 152 g
- Cholesterol 26.9 mg
- Draslík 2432.6 mg
- Vláknina 61464.6 mg
- Vitamín A 61464.6 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 209.9 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto na placky připravíme nejlépe den předem. Smícháme ve velké míse všechny druhy mouky, přidáme 1l teplé vody, droždí, kvásek a lžičku soli. Promícháme a nezakryté necháme na teplém místě kynout 12-14h.
-
2
Teflonovou pánev s poklicí vymažeme olejem. Těsto opatrně promícháme, nabereme vždy vrchovatou lžíci a na pánvi rozložíme na tenkou placku. Na silném ohni smažíme jen z jedné strany 5-7min pod pokličkou. Hotové placky vyjmeme, rozložíme na tác a zakryjeme utěrkou. Takto necháme vychladnout.
-
3
Sušené chilli papričky do směsi koření osmahneme nasucho na pánvi. Společně se solí rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme garam masalu a zázvor a znovu rozdrtíme.
-
4
Kapustu opláchneme a spaříme cca 5min ve vroucí vodě. Scedíme a necháme okapat. Poté ji umeleme mlýnkem na maso. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Chilli papřičky očístíme, odstraníme semínka a najemno posekáme. V hrnci rozpustíme lžíci másla a osmahneme na něm po 1 lžíci česneku a chilli, přidáme kapustu. Přilijeme trochu vody a vmícháme trochu připravené směsi koření. Zakryté dusíme na mírném ohni cca 1h.
-
5
Ječný šrot propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Oloupeme mrkev a sladké brambory a nakrájíme na plátky. Omyjeme a očistíme celer a nadrobno pokrájíme. Oloupanou cibuli rovněž nakrájíme.
-
6
Rozpálíme 2 lžíce másla a orestujeme na něm cca 5min cibuli, 2lžíce česneku a 2lžíce chilli. Přidáme celer, brambory a mrkev. Přisypeme šrot, zalijeme 300ml vývaru. Ochutíme směsi koření berbere, kurkumou, osolíme a zakryté zvolna dusíme 30min.
-
7
Čočku propláchneme a na cedníku necháme okapat. Rozehřejeme zbytek másla a osmahneme na něm dozlatova zbylý česnek. Přidáme čočku, protlak, zbytek chilli, přilijeme zbylý vývar, dochutíme kořenící směsí, zakryjeme pokličkou a dusíme cca 20min doměkka.
-
8
Na velkou mísu rozložíme vychladlé placky, na ně navrstvíme kapustu, zeleninu s ječmenem, doplníme čočkovou omáčkou a podáváme.