Polévka želví, nepravá
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Petržel - nať
- 6 ks Žampiony čerstvé
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Lanýž
- 1 špetka Majoránka
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Bazalka
- 1 špetka Pepř černý celý
- 15 dl Hovězí vývar základní
- 75 dkg Telecí hlava
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 25 g
- Sodík 810 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 333.1 mg
- Draslík 1002.2 mg
- Vláknina 6019.7 mg
- Vitamín A 6019.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
0čištěnou a rozsekanou telecí hlavu dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme majoránku, tymián, bazalku, bobkový list, pepř, zelenou petržel, cibuli a sůl a vaříme doměkka.
-
2
Po uvaření hlavu obereme a maso nakrájíme na kostičky. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Lanýž nakrájíme na drobné kostičky.
-
3
Připravíme si nepravá želví vejce. Vařené žloutky prolisujeme na prkénko, přidáme syrový žloutek, mouku a sůl a zpracujeme těstíčko, ze kterého utvoříme malá vejce o průměru asi šest mm a vaříme je ve slané vodě asi tři minuty. Pak vše dáme do hovězího vývaru, okořeníme cayenským pepřem nebo vorčesterskou omáčkou a podáváme.