Horalská fazolačka se slaninou
Suroviny
- 300 g Brambory
- 150 g Slanina vepřová
- 200 g Klobása uzená
- 500 g Fazole bílé
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 1.5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Saturejka
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 20 g
- Sodík 569 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 20.4 mg
- Draslík 378.8 mg
- Vláknina 6225.7 mg
- Vitamín A 6225.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem namočíme omyté bílé fazole do studené vody. Druhý den je slijeme a dáme do hrnce s 1.5 dl vody. Přidáme svazek bylinek: 1 lžíci saturejky, 1/2 lžíce tymiánu, 1/2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíci petrželové natě a 1 lžíci celerové natě. (Bylinky svážeme nití, abychom je potom mohli z polévky vyjmout.) Polévku vaříme pomalu při mírné teplotě.
-
2
Omyté brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.
-
3
K fazolím hned na začátku vaření přidáme kůži z uzené slaniny, sůl a celou oloupanou cibuli. Vše vaříme přibližně 50-60 minut.
-
4
Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na malé kostičky a klobásu na kolečka. V pánvi slaninu vysmažíme na škvarky, které vyjmeme a odložíme do misky a na zbylém omastku osmažíme dozlatova kolečka pokrájené klobásy. 15 minut před dovařením vložíme do polévky kostičky brambor.
-
5
Polévku dochutíme solí, majoránkou, vyjmeme cibuli, uvařenou kůži ze slaniny, svazek bylinek a polévku nalijeme do talířů.
-
6
Na každou porci horalské fazolačky dáme osmažené slaninové škvarky, kolečka klobásy a podáváme.