Králičí stifado s meruňkami a metaxou
Suroviny
- 100 g Meruňky sušené
- 150 g Žampiony čerstvé
- 350 g Šalotka
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Skořice celá
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 0.25 l Víno červené
- 1 kg Králičí stehna
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ouzo - Metaxa Brandy
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 657 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 26 g
- Sodík 77 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 843.2 mg
- Vláknina 15468 mg
- Vitamín A 15468 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nejprve očistíme, odstraníme tuk a zadní laloky. Opláchneme, vložíme do mísy, přdáme rozpůlenou skořici, zalijeme červeným vínem a zakryté uložíme na cca 12h do lednice. Občas promícháme.
-
2
Poté vyjmeme maso z marinády, osušíme papírovou utěrkou, osolíme a opepříme. V hrnci rozpálíme olej a maso na něm zprudka cca 10min restujeme. Přidáme oloupanou cibuli a česnek a smažíme dalších 10min.
-
3
Houby očistíme, nakrájíme a nasypeme k masu. Společně restujeme 5min. Poté zalijeme marinádou i se skořicí, vložíme bobkový list, tymián, osolíme a zakryté dusíme na mírném ohni cca 2h.
-
4
Mezitím zalijeme meruňky metaxou a necháme je 1h bobtnat. Po této době je přidáme do hrnce i s metaxou, můžeme dolít trochu vody, nakonec vmícháme rajčatový protlak.
-
5
Rozdělíme na talíře a ihned podáváme.