Oříškové a zeleninové samosy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 350 g Brambory
  • 125 g Hrášek
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 60 g Ořechy Kešu
  • 225 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Garam masala
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Kari pasta
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Koriandr čerstvý
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 6 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 178 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 201.1 mg
  • Vláknina 3283.1 mg
  • Vitamín A 3283.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakrájené brambory vaříme ve vařící osolené vodě 5 minut. Přidáme hrášek a vaříme, dokud nejsou brambory měkké cca 4 minuty. Přecedíme brambory a hrášek a necháme okapat. Rozehřejeme v pánvi olej a smažíme nakrájenou cibuli, brambory, hrášek, zázvor, česnek a koření 2 minuty. Přidáme citronovou šťávu a povaříme bez pokličky 2 minuty. Sejmeme pánev z plamene, rozmačkáme brambory a hrášek, přidáme kešu oříšky a sůl a vše promícháme.

  • 2

    Připravíme si taštičky - dáme do mísy mouku a rozetřeme ji s máslem. Přilijeme mléko a vymícháme těsto. Lehce prohněteme a rozdělíme na 6 částí. Z každé části uděláme kouli a rozválíme na placku o průměru 18 cm. Každou rozřízneme napůl.

  • 3

    Náplň rozdělíme rovnoměrně na 12 částí a potřeme jí půlkruhovou placku na 5 mm od okrajů. Potřeme okraje placky vodou, každou přeložíme a okraje stiskneme k sobě, aby náplň nevypadla.

  • 4

    Rozehřejeme v pánvi olej. Samosy po několika kusech osmažíme za častého obracení do zlatohněda. Necháme je poté okapat a udržujeme teplé, dokud nebudou všechny osmažené.

  • 5

    Ozdobíme snítkami koriandru a podáváme horké.

Komentáře k receptu