Oříškové a zeleninové samosy
Suroviny
- 350 g Brambory
- 125 g Hrášek
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Ořechy Kešu
- 225 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Garam masala
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 kávová lžička Kari pasta
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Koriandr čerstvý
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 178 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 8 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 201.1 mg
- Vláknina 3283.1 mg
- Vitamín A 3283.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájené brambory vaříme ve vařící osolené vodě 5 minut. Přidáme hrášek a vaříme, dokud nejsou brambory měkké cca 4 minuty. Přecedíme brambory a hrášek a necháme okapat. Rozehřejeme v pánvi olej a smažíme nakrájenou cibuli, brambory, hrášek, zázvor, česnek a koření 2 minuty. Přidáme citronovou šťávu a povaříme bez pokličky 2 minuty. Sejmeme pánev z plamene, rozmačkáme brambory a hrášek, přidáme kešu oříšky a sůl a vše promícháme.
-
2
Připravíme si taštičky - dáme do mísy mouku a rozetřeme ji s máslem. Přilijeme mléko a vymícháme těsto. Lehce prohněteme a rozdělíme na 6 částí. Z každé části uděláme kouli a rozválíme na placku o průměru 18 cm. Každou rozřízneme napůl.
-
3
Náplň rozdělíme rovnoměrně na 12 částí a potřeme jí půlkruhovou placku na 5 mm od okrajů. Potřeme okraje placky vodou, každou přeložíme a okraje stiskneme k sobě, aby náplň nevypadla.
-
4
Rozehřejeme v pánvi olej. Samosy po několika kusech osmažíme za častého obracení do zlatohněda. Necháme je poté okapat a udržujeme teplé, dokud nebudou všechny osmažené.
-
5
Ozdobíme snítkami koriandru a podáváme horké.