Jehěčí curry s cizrnou a mátou
Suroviny
- 500 g Jehněčí plec
- 200 g Cizrna
- 600 ml Voda pitná
- 150 ml Kokosové mléko
- 0.5 kávová lžička Kardamom
- 1 kávová lžička Garam masala
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Zázvor celý
- 0.5 ks Skořice celá
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 30 g
- Sodík 157 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 100.5 mg
- Draslík 571.4 mg
- Vláknina 7887.5 mg
- Vitamín A 7887.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cizrnu necháme přes noc namáčet v 600 ml studené vody. Následující den ji scedíme a asi 1/4 l vyluhované vody odložíme stranou. Maso nakrájíme na kousky, zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Oloupanou cibuli přepůlíme a nakrájíme na tenké nudličky.
-
2
Ve velkém hrnci rozpálíme máslo a maso na něm ze všech stran orestujeme. Ochutíme solí a pepřem a vyjmeme. Vy zbytku tuku podusíme cibuli se zázvorem. Přidáme kardamom, celou skořici a společně smažíme, dokud koření nezačne vonět.
-
3
Smícháme maso s cizrnou, zalijeme kokosovým mlékem a 150 ml vody z namáčené cizrny, přivedeme k varu a zakryté zvolna dusíme na občasného míchání cca 45-50 minut. Vmíchám cibuli se zázvorem, skořici vyjmeme.
-
4
Mezitím rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka, rozkrojíme na čtvrtiny a přidáme k masu. Vše ještě dusíme, dokud maso není měkké. Osolíme, dochutíme cayenským pepřem.
-
5
Rozdělíme na talíře, posypeme garam masalou, lístky máty a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. rýži