Houbová polévka s liškami
Suroviny
- 200 g Kančí maso
- 200 g Lišky čerstvé
- 80 g Česnek medvědí
- 80 g Pampeliškové listy
- 80 g Šťovík
- 80 g Řeřicha
- 100 g Šunka uzená
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Víno červené
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Koření Zvěřina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 18 g
- Sodík 287 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 467.7 mg
- Vláknina 7292 mg
- Vitamín A 7292 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a pokrájíme na malé kousky 200 g kančího masa na guláš, které dáme do mísy, osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, zalijeme 2 dl červeného vína a necháme marinovat 2 hodiny.
-
2
Čerstvé lišky očistíme, omyjeme, větší pokrájíme, malé plodnice necháme celku. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Mladé zelené fazolové lusky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Omyté bylinky: česnek medvědí, pampeliškové listy se šťovíkem a řeřichou pokrájíme nadrobno.
-
3
Uzenou šunku pokrájíme na kostičky.
-
4
V hrnci rozpálíme máslo s olejem, na kterém orestujeme cibuli, přidáme maso, které posypeme zvěřinovým kořením, promícháme a za stálého míchání maso dusíme asi 5 minut, přidáme lišky a dusíme společně asi 5 - 7 minut.
-
5
Pak přilijeme 1 litr vody, přidáme bobkový list a když přijde polévka k varu, snížíme teplotu a vaříme 20-25 minut (až bude maso měkké).
-
6
Asi 10 minut před dovařením doložíme fazolové lusky, šunku ze zvěřiny a podáváme.