Lesníkova polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Houby sušené
  • 100 g Petržel kořen
  • 200 g Srnčí maso
  • 70 g Lišky sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 2 ks Cibule lahůdková
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno portské
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Koření Zvěřina
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 585 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 137 g
  • Sodík 484 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 37 mg
  • Draslík 1668 mg
  • Vláknina 30201.2 mg
  • Vitamín A 30201.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a pokrájíme na malé kousky 200 g srnčího masa na guláš.

  • 2

    Směs sušených lesních hub namočíme do červeného vína a po 10 minutách scedíme a pokrájíme na menší kousky. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.

  • 3

    V hrnci rozpálíme máslo s olejem na kterém orestujeme cibuli, přidáme maso, které posypeme zvěřinovým kořením, promícháme a chvíli za stálého míchání dusíme asi 5 minut, přidáme sušené houby a dusíme společně asi 3-4 minuty.

  • 4

    Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu a když přijde polévka k varu, snížíme teplotu a vaříme 20 minut.

  • 5

    Mezitím polévku dochutíme solí. Omyjeme 2 snítky petrželky kudrnky a lístky otrháme.

  • 6

    Porce polévky podáváme s několika lístky petrželky.

  • 7

    Bujon z hub [30579]:

  • 8

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 9

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 10

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 11

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 12

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 13

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu