Houbová sladkokyselá polévka
Suroviny
- 200 g Houby nakládané
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Houby sušené
- 100 g Špagety
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Česnek sušený
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Cibule
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Česnek
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 134 g
- Sodík 1410 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1666.2 mg
- Vláknina 32861.5 mg
- Vitamín A 32861.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs nakládaných sladkokyselých lesních hub scedíme a necháme odkapat. Oloupanou šalotku pokrájíme na kostičky . V hrnci na rozpáleném másle přimícháme sušený česnek a cibuli. Chvíli dusíme, přidáme houby, promícháme a zalijeme 1 litrem houbového bujonu.
-
2
Omyjeme a pokrájíme čerstvou bazalku na proužky.
-
3
Když polévka přijde k varu, vhodíme do ní rozlámané špagety, které vaříme podle návodu doměkka.
-
4
Přimícháme podle chuti sůl, pepř, mleté chilli, sladkou papriku, bazalku a podáváme.
-
5
Bujon z hub [30579]:
-
6
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
8
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
9
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
10
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
11
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.