Houbový bujon s cibulí Borettane
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Houby sušené
- 25 g Lanýž
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Smrže nakládané
- 100 g Cibule Borettane
- 2 kávová lžička Sůl
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 1.5 l Voda pitná
- 2 cl Koňak Armaňak
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 429 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 132 g
- Sodík 728 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1466.7 mg
- Vláknina 30345.7 mg
- Vitamín A 30345.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakládanou italskou cibulku Borettane v balsamicovém octu scedíme a necháme odkapat.
-
2
V hrnci na rozpáleném olivovém oleji cibulku krátce orestujeme, zalijeme 1 litrem houbového bujonu a pomalu přivedeme k varu.
-
3
Mezitím 25 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do misky, pokapeme 2 cl Armaňaku, promícháme a dáme i se šťávou do vařícího bujonu s cibulkou Borettane.
-
4
Zmírníme teplotu a pomalu vaříme 10 minut.
-
5
Bujon dochutíme solí, čerstvě pomletým černým pepřem a podáváme
-
6
Bujon z hub [30579]:
-
7
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
8
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
9
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
10
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
11
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
12
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.