Lahodný bujon se smrži a jazykem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Hovězí jazyk
- 150 g Houby sušené
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Smrže nakládané
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Cibule
- 200 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Cibulka jarní
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3670 kcal
- Sacharidy 594 g
- Tuky 17274 g
- Sodík 1219 mg
- Bílkoviny 101 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 44.6 mg
- Draslík 1591.4 mg
- Vláknina 479245 mg
- Vitamín A 479245 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 151.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvařený jazyk pokrájíme na plátky, které osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem.
-
2
V pánvi na rozpáleném másle jazyk osmažíme z každé strany dozlatova.
-
3
Nakládané smrže scedíme, necháme odkapat, pak je nakrájíme na proužky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.
-
4
V hrnci na rozpuštěném másle cibuli zpěníme, přidáme smrže a dusíme asi 3 minuty. Přilijeme 1 litr houbového bujonu, dochutíme solí, pepřem, přidáme osmažené plátky jazyka, promícháme a podáváme.
-
5
Bujon z hub [30579]:
-
6
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
8
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
9
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
10
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
11
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.