Kedlubnová polévka se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brambory
  • 250 g Celer bulvový
  • 300 g Kedlubna
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 100 g Fazolové lusky zelené
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 0.5 kávová lžička Kmín římský
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 špetka Kardamom
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 85 g
  • Sodík 2551 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 45.5 mg
  • Draslík 1015.7 mg
  • Vláknina 34630.3 mg
  • Vitamín A 34630.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 112.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme kedlubny, brambory a česnek. Kedlubny pokrájíme na nudličky, brambory na kostičky a česnek prolisujeme. Očištěné fazolové lusky pokrájíme na menší kousky.

  • 2

    V hrnci na rozpuštěném másle podusíme kedlubny s česnekem, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, vložíme do něj brambory a fazolové lusky.

  • 3

    Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, dochutíme solí, mletým římským kmínem a mletým kardamomem a zeleninu vaříme 5 -7 minut.

  • 4

    Nakonec zamícháme 1 dl smetany s omytou pokrájenou petrželovou natí a podáváme.

  • 5

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 6

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 7

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 8

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 9

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 10

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 11

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu