Kedlubnová polévka se smetanou
Suroviny
- 100 g Brambory
- 250 g Celer bulvový
- 300 g Kedlubna
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 špetka Kardamom
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 85 g
- Sodík 2551 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 45.5 mg
- Draslík 1015.7 mg
- Vláknina 34630.3 mg
- Vitamín A 34630.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 112.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme kedlubny, brambory a česnek. Kedlubny pokrájíme na nudličky, brambory na kostičky a česnek prolisujeme. Očištěné fazolové lusky pokrájíme na menší kousky.
-
2
V hrnci na rozpuštěném másle podusíme kedlubny s česnekem, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, vložíme do něj brambory a fazolové lusky.
-
3
Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, dochutíme solí, mletým římským kmínem a mletým kardamomem a zeleninu vaříme 5 -7 minut.
-
4
Nakonec zamícháme 1 dl smetany s omytou pokrájenou petrželovou natí a podáváme.
-
5
Zeleninový bujon [30258]:
-
6
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
7
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
8
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
9
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
10
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
11
Případně dochutíme solí a pepřem.