Zeleninový bujon s hráškovými lusky
Suroviny
- 200 g Hrachové lusky
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Pórek
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo pepřové
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 231 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 150 g
- Sodík 723 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 894.4 mg
- Vláknina 15382.8 mg
- Vitamín A 15382.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 100.4 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé lusky cukrového hrášku očistíme a omyjeme. V hrnci na rozpuštěném pepřovém másle lusky podusíme, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny a při mírné teplotě vaříme 7 minut.
-
2
Bujon dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme.
-
3
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
4
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
5
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
6
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
7
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
8
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.