Holubí polévka s fenyklem a rajčaty
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Rajčata
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Česnek sušený
- 3 ks Jalovec
- 4 ks Cibulka jarní
- 3 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Cibule červená
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Víno portské
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1120 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 93 g
- Sodík 2664 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1718.8 mg
- Vláknina 18303.7 mg
- Vitamín A 18303.7 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky. Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme na tenké kroužky. Omytá, spařená a oloupaná rajčata zbavíme zrníček a pokrájíme je na osminky.
-
2
V hrnci na rozpáleném oleji cibuli s fenyklem podusíme, ochutíme špetkou zázvoru, mletým chilli, sušeným česnekem, promícháme a zalijeme 1 litrem holubího bujonu.
-
3
Přidáme portské bílé víno, rajčata, dochutíme solí a zeleninu vaříme pomalu 6-8 minut.
-
4
Do polévky přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.
-
5
Bujon z holoubat [30620]:
-
6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.