Holubí bujon s kukuřicí
Suroviny
- 200 g Zeleninová směs mexická - Bonduel
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1058 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 95 g
- Sodík 2639 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 836 mg
- Vláknina 9056.2 mg
- Vitamín A 9056.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mexickou mraženou směs s kukuřicí propláchneme pod tekoucí vodou.
-
2
Čerstvý rozmarýn omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.
-
3
V hrnci si rozehřejeme olivový olej a rozmarýn krátce orestujeme, přidáme zeleninu, promícháme a společně dusíme asi 4 minuty. Přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pomalu vaříme 15 minut.
-
4
Dochutíme bílým pepřem, solí a podáváme.
-
5
Bujon z holoubat [30620]:
-
6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
8
Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.