Polentový koláč
Suroviny
- 150 g Polenta
- 80 g Sýr Eidam cihla 40%
- 200 g Cuketa
- 20 g Máslo čerstvé
- 450 ml Vývar zeleninový
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Kmín římský
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1127 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 22 mg
- Draslík 569.6 mg
- Vláknina 8846 mg
- Vitamín A 8846 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vývar v hrnci přivedeme k varu, vmícháme polentu a vaříme asi 3 minuty. Pod pokličkou zvolna podusíme ještě 15 minut. Směs potom rozprostřeme do máslem vymazané nákypové formy a povrch uhladíme.
-
2
Oloupanou a na nudličky nakrájenou šalotku podusíme na oleji, přidáme nasekaný česnek a očištěnou, na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, okořeníme a opékáme asi 3 minuty.
-
3
Na polentu navrstvíme šalotku, papriku, omyté, na proužky nakrájené cukety a nasekané bylinky. Posypeme nastrouhaným sýrem a zakapeme citronovou šťávou.
-
4
Koláč zapékáme v troubě při 200 °C asi 20 minut.