Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou
Suroviny
- 600 g Brokolice
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Pórek
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 150 g Dýně
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 2 polévková lžíce Kapary sterilované
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Kurkuma
- 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 82 g
- Sodík 2877 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 1362.2 mg
- Vláknina 38509.6 mg
- Vitamín A 38509.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 231.7 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytý a očištěný pórek pokrájíme na kolečka a nakládané kapary scedíme a necháme odkapat.
-
2
Oloupanou žlutou dýni pokrájíme na malé kostičky.
-
3
V hrnci si na rozehřátém másle podusíme dýni s pórkem. Dusíme přibližně 4-5 minut, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme brokolici, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíci kurkumy, 2 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce kapary, 4 lžíce cukru a podle chuti sůl a pepř.
-
4
Vaříme 5 minut, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.
-
5
Zeleninový bujon [30258]:
-
6
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
7
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
8
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
9
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
10
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
11
Případně dochutíme solí a pepřem.