Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 50 g Celer bulvový
  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Květák
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 100 g Morek
  • 50 g Petržel kořen
  • 200 g Petržel kořen
  • 200 g Romanesco
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 3 polévková lžíce Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 838 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 160 g
  • Sodík 2880 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 85.3 mg
  • Draslík 1165.8 mg
  • Vláknina 42364.3 mg
  • Vitamín A 42364.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 130 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky.

  • 2

    Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.

  • 3

    V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. Opatrně vhodíme morkové knedlíčky, které vaříme 1-2 minuty.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy, přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.

  • 5

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 6

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 7

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 8

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 9

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 10

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 11

    Případně dochutíme solí a pepřem.

  • 12

    Morkové knedlíčky do polévky [30361]:

  • 13

    Z uvařených hovězích morkových kostí vytlačíme morek, potřebujeme přibližně 150-200 g morku, který pokrájíme na kousky a vyškvaříme. Vyškvařený tuk přecedíme přes síto do mísy (aby byl bez kostí) a necháme mírně vychladnout.

  • 14

    Pak přimícháme máslo, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, utřený česnek se solí, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku, sůl a černý pepř a špetku chilli.

  • 15

    Směs dobře promícháme vidličkou a zapracujeme strouhanku.

  • 16

    Směs musí mít téměř tuhou konzistenci - vždy při zavařování knedlíčků, vytvoříme "zkušební". Pokud zkušební knedlíček vhodíme do vařící polévky (nebo čisté vařící vody), musí se potopit a pak přibližně za 1 minutu vyplavat. Při rozváření přimícháme trochu hladké mouky.

  • 17

    Morkové knedlíčky můžeme zavářet do polévek i společně s nudlemi.

  • 18

    Hotové knedlíčky můžeme zamrazit.

Komentáře k receptu