Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky
Suroviny
- 200 g Brambory
- 50 g Celer bulvový
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Květák
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 100 g Morek
- 50 g Petržel kořen
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Romanesco
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 838 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 160 g
- Sodík 2880 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 85.3 mg
- Draslík 1165.8 mg
- Vláknina 42364.3 mg
- Vitamín A 42364.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 130 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
-
2
Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.
-
3
V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. Opatrně vhodíme morkové knedlíčky, které vaříme 1-2 minuty.
-
4
Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy, přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.
-
5
Zeleninový bujon [30258]:
-
6
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
7
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
8
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
9
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
10
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
11
Případně dochutíme solí a pepřem.
-
12
Morkové knedlíčky do polévky [30361]:
-
13
Z uvařených hovězích morkových kostí vytlačíme morek, potřebujeme přibližně 150-200 g morku, který pokrájíme na kousky a vyškvaříme. Vyškvařený tuk přecedíme přes síto do mísy (aby byl bez kostí) a necháme mírně vychladnout.
-
14
Pak přimícháme máslo, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, utřený česnek se solí, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku, sůl a černý pepř a špetku chilli.
-
15
Směs dobře promícháme vidličkou a zapracujeme strouhanku.
-
16
Směs musí mít téměř tuhou konzistenci - vždy při zavařování knedlíčků, vytvoříme "zkušební". Pokud zkušební knedlíček vhodíme do vařící polévky (nebo čisté vařící vody), musí se potopit a pak přibližně za 1 minutu vyplavat. Při rozváření přimícháme trochu hladké mouky.
-
17
Morkové knedlíčky můžeme zavářet do polévek i společně s nudlemi.
-
18
Hotové knedlíčky můžeme zamrazit.