Bujon s mečounem a fenyklem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mrkev kořen
  • 300 g Rajčata
  • 20 g Zázvor celý
  • 600 g Filé z mečouna
  • 750 g Fenykl čerstvý
  • 500 g Mušle Venušiny
  • 250 g Rybí hlavy
  • 250 g Rybí odřezky
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Fenykl obecný
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 928 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 119 g
  • Sodík 1822 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 114.9 mg
  • Draslík 2354.9 mg
  • Vláknina 22032.5 mg
  • Vitamín A 22032.5 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 53.1 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, fenykl a cibuli očistíme, omyjeme a vše pokrájíme na kostky a cibuli nasekáme nadrobno. Lístky fenyklu odložíme na ozdobu. Oloupeme česnek a prolisujeme. Oloupaný a omytý zázvor nastrouháme.

  • 2

    Filety z mečouna omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, bílým pepřem, pokrájíme na kousky velikosti sousta, odložíme do mísy a necháme 10 minut odležet.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přimícháme prolisovaný česnek, potom přidáme cibuli, fenykl s mrkví, promícháme a dusíme přibližně 4-6 minut. Pak přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, vložíme maso z mečouna a vaříme 5-7 minut.

  • 4

    Nakonec polévku ochutíme solí, pepřem a 3 lžícemi Sherry brandy.

  • 5

    Porce ozdobíme lístky fenyklu a podáváme.

  • 6

    Bujon z mušlí a ryb [30049]:

  • 7

    Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

  • 8

    Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

  • 9

    Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Do polévky přidáme omytá, pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

  • 10

    Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

  • 11

    Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Komentáře k receptu