Bujon s mečounem a fenyklem
Suroviny
- 150 g Mrkev kořen
- 300 g Rajčata
- 20 g Zázvor celý
- 600 g Filé z mečouna
- 750 g Fenykl čerstvý
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Fenykl obecný
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 928 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 119 g
- Sodík 1822 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 114.9 mg
- Draslík 2354.9 mg
- Vláknina 22032.5 mg
- Vitamín A 22032.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.1 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, fenykl a cibuli očistíme, omyjeme a vše pokrájíme na kostky a cibuli nasekáme nadrobno. Lístky fenyklu odložíme na ozdobu. Oloupeme česnek a prolisujeme. Oloupaný a omytý zázvor nastrouháme.
-
2
Filety z mečouna omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, bílým pepřem, pokrájíme na kousky velikosti sousta, odložíme do mísy a necháme 10 minut odležet.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přimícháme prolisovaný česnek, potom přidáme cibuli, fenykl s mrkví, promícháme a dusíme přibližně 4-6 minut. Pak přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, vložíme maso z mečouna a vaříme 5-7 minut.
-
4
Nakonec polévku ochutíme solí, pepřem a 3 lžícemi Sherry brandy.
-
5
Porce ozdobíme lístky fenyklu a podáváme.
-
6
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
7
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
8
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
9
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Do polévky přidáme omytá, pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
10
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
11
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.