Bujon z mušlí s divokou rýží
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Paprika mletá sladká
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 3 dl Voda pitná
- 0.33333 šálek Rýže indiánská
- 0.333333 šálek Rýže černá
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Kari koření
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 761 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1319 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 56.4 mg
- Draslík 1223.8 mg
- Vláknina 7489.7 mg
- Vitamín A 7489.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
1/3 šálku bílé rýže dobře promyjeme v horké vodě, propláchneme v sítě a necháme odkapat. Dáme ji do menšího hrnce a zalijeme ji 2/3 studené vody, přidáme špetku soli, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a vaříme maximálně 13 minut. Pod pokličkou necháme dojít.
-
2
1/3 šálku černé rýže (divoké) též důkladně propláchneme vodou. Dáme do menšího druhého hrnce, zalijeme 2,5 násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 30 - 40 minut a necháme pod pokličkou dojít.
-
3
Ve větším hrnci na přepuštěném másle osmažíme za stálého míchání 3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb, přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 6-8 minut. Potom přidáme obě uvařené rýže, polévku dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou a necháme přejít varem.
-
4
Bujon s rýží podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
-
5
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
6
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
7
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
8
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
9
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
10
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.