Kari bujon
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Kari koření
- 0.5 polévková lžíce Fenykl čerstvý
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 612 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1200 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 56.4 mg
- Draslík 1075.8 mg
- Vláknina 6545 mg
- Vitamín A 6545 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci na másle opražíme za stálého míchání 3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 8 minut.
-
2
Bujon s kari podáváme ozdobený omytými jemnými lístky fenyklu.
-
3
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
4
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
5
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
6
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
7
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
8
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.