Kari bujon

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rajčata
  • 500 g Mušle Venušiny
  • 250 g Rybí hlavy
  • 250 g Rybí odřezky
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Kari koření
  • 0.5 polévková lžíce Fenykl čerstvý
  • 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 612 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1200 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 56.4 mg
  • Draslík 1075.8 mg
  • Vláknina 6545 mg
  • Vitamín A 6545 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci na másle opražíme za stálého míchání 3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 8 minut.

  • 2

    Bujon s kari podáváme ozdobený omytými jemnými lístky fenyklu.

  • 3

    Bujon z mušlí a ryb [30049]:

  • 4

    Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

  • 5

    Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

  • 6

    Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

  • 7

    Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

  • 8

    Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Komentáře k receptu