Chutná polévka z jiker
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 50 g Kapří jikry
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 50 g Jikry z línů
- 500 g Rybí hlavy
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Víno červené
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Estragon
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 434 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 111 g
- Sodík 1083 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 136.8 mg
- Draslík 890.7 mg
- Vláknina 12084.3 mg
- Vitamín A 12084.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vychlazený rybí vývar znovu scedíme, aby jsme dostali úplně čistý bujon.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme, hned do něj opatrně přimícháme 2 lžíce hladké mouky a následně 5 lžic červeného vína. Dobře promícháme aby se ingredience spojily, pak přilijeme 1 litr čistého rybího vývaru, dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu.
-
3
Jikry z kaprů a línů dobře promyjeme. Čerstvý estragon omyjeme, lístky otrháme a vše přidáme do rybího vývaru.
-
4
Jikry vaříme při mírné teplotě 5 minut a podáváme.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.