Silná zvěřinová polévka s kroupami
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 50 g Pórek
- 150 g Pórek
- 200 g Kuřecí křídla
- 150 g Petržel kořen
- 100 g Kroupy pohankové
- 50 g Cibule lahůdková
- 150 g Bažantí prsa
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 5 dl Víno portské
- 0.5 dl Víno madeira
- 0.5 dl Rakytníková šťáva
- 1 kg Křepelka
- 2 cl Hruškovice
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 155 g
- Sodík 693 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 237.5 mg
- Draslík 1462.2 mg
- Vláknina 23876.5 mg
- Vitamín A 23876.5 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 105.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na nudličky.
-
2
Velké kroupy dobře promyjeme, v sítu propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat.
-
3
Lahůdkovou cibuli s pórkem očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
-
4
V pánvi na másle nejdříve krátce orestujeme maso, pak přidáme cibuli s pórkem, promícháme a dusíme pod pokličkou 3-4 minuty.
-
5
V hrnci přivedeme k varu 1 litr křepelčího bujonu, přimícháme kroupy, sůl, pepř, majoránku a vaříme doměkka asi 30 minut.
-
6
8 minut před dovařením krup přidáme maso se zeleninou, dochutíme solí a podáváme.
-
7
Křepelčí studený bujon [29586]:
-
8
Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
-
9
Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
-
10
Vývar scedíme a když vychladne, dáme do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
-
11
Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
12
Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.