Silná zvěřinová polévka s kroupami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 50 g Pórek
  • 150 g Pórek
  • 200 g Kuřecí křídla
  • 150 g Petržel kořen
  • 100 g Kroupy pohankové
  • 50 g Cibule lahůdková
  • 150 g Bažantí prsa
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 7 dl Voda pitná
  • 5 dl Víno portské
  • 0.5 dl Víno madeira
  • 0.5 dl Rakytníková šťáva
  • 1 kg Křepelka
  • 2 cl Hruškovice
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1153 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 155 g
  • Sodík 693 mg
  • Bílkoviny 83 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 237.5 mg
  • Draslík 1462.2 mg
  • Vláknina 23876.5 mg
  • Vitamín A 23876.5 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 105.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na nudličky.

  • 2

    Velké kroupy dobře promyjeme, v sítu propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat.

  • 3

    Lahůdkovou cibuli s pórkem očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.

  • 4

    V pánvi na másle nejdříve krátce orestujeme maso, pak přidáme cibuli s pórkem, promícháme a dusíme pod pokličkou 3-4 minuty.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr křepelčího bujonu, přimícháme kroupy, sůl, pepř, majoránku a vaříme doměkka asi 30 minut.

  • 6

    8 minut před dovařením krup přidáme maso se zeleninou, dochutíme solí a podáváme.

  • 7

    Křepelčí studený bujon [29586]:

  • 8

    Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.

  • 9

    Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.

  • 10

    Vývar scedíme a když vychladne, dáme do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.

  • 11

    Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 12

    Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.

Komentáře k receptu