Husí polévka s paštikou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Paštika z husích jater
- 800 g Husí drůbky
- 100 g Vepřová kůže
- 200 g Fazole bílé
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Víno červené
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1171 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 132 g
- Sodík 1241 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 95.5 mg
- Draslík 689.2 mg
- Vláknina 9602.1 mg
- Vitamín A 9602.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem dáme pokrájené kůže ze slaniny do vody a vaříme je pomalu 3 hodiny pod pokličkou. Pokud se voda vyvaří, doplníme ji. Bílé fazole namočíme do studené vody.
-
2
Druhý den do hrnce s 1 litrem husího bujonu dáme uvařené kůže ze slaniny a bílé fazole. Vaříme pod pokličkou minimálně 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.
-
3
Mezitím v pánvi rozpustíme 2 lžíce husího sádla, přimícháme 4 lžíce strouhanky, husí paštiku, rozetřený česnek a tymián. Promíchanou směs dáme do husího bujonu a vaříme 15 minut. Přilijeme 1 dl červeného vína a vaříme 10 minut.
-
4
Mezitím v pánvi opečeme klobásu, kterou jsme pokrájeli na kolečka.
-
5
Polévku podáváme s opečenou klobásou.
-
6
Husí bujon [29083]:
-
7
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
8
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
9
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
10
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
11
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.