Husí polévka s moravským uzeným
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Moravské uzené maso
- 800 g Husí drůbky
- 200 g Fazole červené sterilované
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 1 dl Víno červené
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 931 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 120 g
- Sodík 887 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 68 mg
- Draslík 819.2 mg
- Vláknina 15675.5 mg
- Vitamín A 15675.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Konzervované červené fazole scedíme. Uzené vepřové maso pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme pokrájené uzené maso, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a chvíli (5 - 7 minut) opékáme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, přidáme do něj fazole, majoránku, rajský protlak a vaříme 15 minut. Polévku dochutíme solí a 1 dl červeného vína.
-
3
Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a podáváme.
-
4
Husí bujon [29083]:
-
5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
7
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.