Husí polévka s moravským uzeným

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Moravské uzené maso
  • 800 g Husí drůbky
  • 200 g Fazole červené sterilované
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 dl Víno červené
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Husí sádlo
  • 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 931 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 120 g
  • Sodík 887 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 68 mg
  • Draslík 819.2 mg
  • Vláknina 15675.5 mg
  • Vitamín A 15675.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Konzervované červené fazole scedíme. Uzené vepřové maso pokrájíme na nudličky.

  • 2

    V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme pokrájené uzené maso, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a chvíli (5 - 7 minut) opékáme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, přidáme do něj fazole, majoránku, rajský protlak a vaříme 15 minut. Polévku dochutíme solí a 1 dl červeného vína.

  • 3

    Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a podáváme.

  • 4

    Husí bujon [29083]:

  • 5

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 6

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 7

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 8

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 9

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu