Husí fazolová polévka
Suroviny
- 200 g Husí prsa uzená
- 200 g Fazole červené sterilované
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 150 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 dl Víno červené
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Saturejka
- 2 polévková lžíce Česnekové máslo
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 865 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 202 g
- Sodík 1210 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 69.8 mg
- Draslík 849.5 mg
- Vláknina 20174.8 mg
- Vitamín A 20174.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do 1 litru husího vývaru vložíme omytá uzená husí prsa. Přidáme očištěnou, omytou a pokrájenou mrkev, očištěnou cibuli, nové koření, celý pepř a bobkový list. Polévku vaříme 1 hodinu, pak ji přecedíme a znovu dáme vařit. Maso nakrájíme na kousky a dáme zpět do polévky asi 5 minut před podáváním.
-
2
Červené fazole (z konzervy) scedíme. Saturejku omyjeme a pokrájíme nadrobno a v pánvi na česnekovém másle ji krátce s fazolemi podusíme a přidáme do polévky.
-
3
Dochutíme solí, přimícháme 1 dl červeného vína a servírujeme.
-
4
Husí bujon [29083]:
-
5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
7
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.