Husí polévka se švestkami
Suroviny
- 400 g Husí stehna
- 200 g Švestky sušené
- 50 g Hrozinky
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 dl Víno bílé
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Přesnídávka dětská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1100 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 128 g
- Sodík 1295 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 1111.9 mg
- Vláknina 17413.6 mg
- Vitamín A 17413.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá husí stehna vykostíme a dáme je vařit do 1 litru husího bujonu. Vaříme minimálně 15 minut.
-
2
Mezitím omyjeme a namočíme do bílého vína na 5 minut sušené švestky a hrozinky. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a s hrozinkami je dáme do polévky.
-
3
Uvařené maso pokrájíme na proužky a vložíme zpět do vývaru.
-
4
Omytou petrželovou nať, čerstvou majoránku a tymián svážeme a vložíme spolu se švestkami do vývaru.
-
5
Přimícháme 3 lžíce dětské jablečné výživy a podle chuti polévku dosolíme. V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí.
-
6
Každou porci posypeme mandlemi a podáváme.
-
7
Husí bujon [29083]:
-
8
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
9
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
10
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
11
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
12
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.