Husí polévka se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Husí stehna
  • 200 g Švestky sušené
  • 50 g Hrozinky
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 dl Víno bílé
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Přesnídávka dětská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1100 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 128 g
  • Sodík 1295 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 18 mg
  • Draslík 1111.9 mg
  • Vláknina 17413.6 mg
  • Vitamín A 17413.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá husí stehna vykostíme a dáme je vařit do 1 litru husího bujonu. Vaříme minimálně 15 minut.

  • 2

    Mezitím omyjeme a namočíme do bílého vína na 5 minut sušené švestky a hrozinky. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a s hrozinkami je dáme do polévky.

  • 3

    Uvařené maso pokrájíme na proužky a vložíme zpět do vývaru.

  • 4

    Omytou petrželovou nať, čerstvou majoránku a tymián svážeme a vložíme spolu se švestkami do vývaru.

  • 5

    Přimícháme 3 lžíce dětské jablečné výživy a podle chuti polévku dosolíme. V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí.

  • 6

    Každou porci posypeme mandlemi a podáváme.

  • 7

    Husí bujon [29083]:

  • 8

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 9

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 10

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 11

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 12

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu