Husí bujon s lanýžovou paštikou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 3 ks Jalovec
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 cl Becherovka
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- 4 polévková lžíce Paštika z husích jater
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 838 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 115 g
- Sodík 654 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 44.5 mg
- Draslík 1053.1 mg
- Vláknina 9301.7 mg
- Vitamín A 9301.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule šalotky oloupeme a drobně pokrájíme. V hrnci na husím sádle šalotky zpěníme dorůžova a zalijeme 1 litrem husího bujonu. Přimícháme 2 cl Becherovky, 4 lžíce husí paštiky s lanýži a lžíci majoránky (viz. poznámka). Pomalu při mírné teplotě bujon povaříme 8-10 minut.
-
2
Omytou petrželku drobně pokrájíme a přidáme ji těsně před podáváním do bujonu.
-
3
Husí bujon [29083]:
-
4
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
5
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
6
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
7
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
8
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.