Zeleninový boršč
Suroviny
- 100 g Brambory
- 50 g Celer bulvový
- 150 g Jogurt bílý
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mrkev kořen
- 150 g Zelí hlávkové bílé
- 150 g Červená řepa
- 50 g Petržel kořen
- 80 g Protlak rajčatový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 167 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 3 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 5.8 mg
- Draslík 499.8 mg
- Vláknina 9137.3 mg
- Vitamín A 9137.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme zelí, řepu, kořenovou zeleninu a brambory a vše nakrájíme na kostky.
-
2
V hrnci na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme moukou, přidáme rajský protlak a chvíli podusíme. Poté zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k varu. Vložíme nakrájenou zeleninu a koření a vše uvaříme doměkka. Těsně před podáváním dochutíme octem a solí.
-
3
Jednotlivé porce na talíři doplníme lžičkou jogurtu a špetkou posekané petrželky.