Krůtí paprikášová polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 500 g Krůtí prsa
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
- 3 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 895 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1341 mg
- Bílkoviny 91 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 280.2 mg
- Draslík 1467.9 mg
- Vláknina 14057.1 mg
- Vitamín A 14057.1 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté krůtí maso, nejlépe prsa, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky.
-
2
V hrnci na rozpáleném oleji s máslem, maso dozlatova orestujeme, ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou a pálivou paprikou. Promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujónu a pomalu vaříme 20 minut. Čerstvý estragon s majoránkou promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno. Bylinky smícháme se 3 lžícemi rajského protlaku a 3 lžícemi smetany.
-
3
Bylinkovou směs přimícháme k masu, dochutíme solí, česnekem, krátce povaříme a podáváme.
-
4
Slepičí bujon [28675]:
-
5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
6
Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
8
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
-
9
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.