Pikantní slepičí pomerančový bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Palmová srdíčka - sterilovaná
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Chilli paprička
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Likér Cointreau
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 678 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 25 g
- Sodík 959 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 197 mg
- Draslík 1142.4 mg
- Vláknina 15160.2 mg
- Vitamín A 15160.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričky drobně pokrájíme. Palmová srdíčka ozdobně rozkrájíme (např.: do tvaru trojúhelníku).
-
2
V pánvi na rozpuštěném másle chilli a srdíčka krátce podusíme.
-
3
Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
-
4
Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom přidáme chilli s palmovými srdíčky a pomalu vaříme 5-7 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem.
-
5
Pomerančový bujón podáváme ozdobený snítkou omyté petrželky kudrnky.
-
6
Slepičí bujón [28675]:
-
7
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
8
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
9
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
10
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
-
11
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.