Zvěřinový vývar s ledvinami
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 800 g Srnčí maso
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 3 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 2 špetka Zázvor mletý
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Mléko polotučné
- 3 cl Víno madeira
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.27 polévková lžíce Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 15 g
- Sodík 470 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 167 mg
- Draslík 1476.6 mg
- Vláknina 24049.9 mg
- Vitamín A 24049.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí ledviny rozkrájíme, vyčistíme od kanálků omyjeme a namočíme na 1 hodinu do mléka. Pak ledviny omyjeme pod tekoucí vodou a pokrájíme na malé kostičky.
-
2
Oloupanou cibuli šalotku nakrájíme nadrobno. Mrkev s celerem očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme k ní ledvinky, 2 špetky zázvoru, osolíme, opepříme, promícháme a krátce podusíme. Následně přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, který přivedeme k varu. Pak přidáme mrkev s celerem, 3 cl madeiry, teplotu zmírníme a vaříme 15 minut.
-
4
Mezitím si pokrájíme chleba na kostičky a v pánvi je nasucho osmažíme.
-
5
Polévku dochutíme solí a podáváme s opečeným chlebem a petrželkou.
-
6
Zvěřinový bujon [28678]:
-
7
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
8
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
9
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
10
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
11
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.